Szalagavató 2017. február 10.

Hagyomány nálunk, hogy a tanév második felében ünnepélyes keretek között találkozunk a szakmai vizsgák előtt álló tanítványainkkal, az őket felkészítő tanárokkal, szakoktatókkal, kedves hozzátartozóikkal, hogy ünnepélyes keretet adjunk annak a szűk négy hónapnak, ami még hátra van a tanévből a vizsgák, a ballagás előtt. Az itt felsorakozott diákok a május-júniusi vizsgaidőszakban komplex szakmai képesítővizsga követelményeit kell, hogy teljesítsék.

Iskolánk, mely immár 25 éve elkötelezte magát a hagyományos kézműves mesterségek iskolarendszerű oktatása mellett, a mai ünnepséggel is jelképesen követi a néphagyományokban is fellelhető, avatáshoz kapcsolódó szokásokat.

A 19. század közepe táján, a céhes iparosok világában is alkalmat teremtettek, az ehhez hasonló ünnepi alkalomra, úgy hogy 15-16 éves korban avatták az inast mesterlegénnyé. Az avatással életbelépő jogok és kötelességek szabályszerű felsorolása után a céhmester áldását adta az újoncra, aki az ünnepélyes alkalomból új ruhát viselt, jelezve, hogy küllemre is új ember válik belőle a mai napon.

E tanév végén a Művészet, közművelődés szakmacsoportban a népi kézművesek között a fazekas, faműves, szőnyegszövő, takács, nemezkészítő és a népi bőrműves tanulók, míg az informatika szakmacsoporthoz tartozó számítógép-szerelő, karbantartók jelentkeztek az Országos Képzési Jegyzék követelményeinek megfelelő komplex szakmai képesítő vizsgára.

Sikeres felkészülést kívánunk!

DSC_0883

DSC_0901

DSC_0907

DSC_0957

DSC_0890

DSC_0951

DSC_0939

DSC_0591

DSC_0576