Bemutatkozás

Iskola neve: Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium
OM azonosító: 203469
Cím: 4181, Nádudvar, Kossuth L. u. 7.
Telefon: 06-54-480-438
E-mail: titkarsag@nadudvariszakiskola.hu

Intézményvezető: Benő-Nagy Réka

 fejlec2

Isten hozta iskolánk honlapján!

Egy olyan iskolára talált, mely egyedülálló a magyar közoktatási palettán. A népi kézműves szakmák iskolarendszerű oktatása érdekében dolgozik közösségünk már 1992 óta folyamatosan. Hittel és kitartással valljuk, hogy a paraszti kultúrában oly fontos mesterségek a mai világunkban is hitelesek lehetnek. Képzési programunk összeállításakor egyformán figyeltünk rá, hogy a tanult mesterségek szakmai fortélyai mellett azok vállalkozásszerű alkalmazását is megtanulják diákjaink. Kiemelt figyelmet fordítunk a differenciált oktatásra, valamint a tehetséggondozásra, számos lehetőséget biztosítva az itt tanulóknak ahhoz, hogy alkotóként, és emberként is fejlődhessenek.

 

„A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol.”

Oktatásunkat a magyar szellemi, tárgyi kultúrára és a hagyományos paraszti értékrendre alapozzuk. Kislétszámú iskolaként élményszerű oktatást folytatunk egy befogadó közösségben. Az idei tanévtől már szakgimnáziumként várjuk tanulóinkat, ami komoly előrelépés, hiszen az érettségi megszerzésének lehetősége adott, de nem feltétele a szakma megszerzésének.

Ismerje meg iskolánkat, az itt oktató mestereket, a szakmáinkat, jó böngészést kívánok!

Benő-Nagy Réka intézményvezető

Az iskola rövid története:

Nádudvar a 90-es évek elején, mint fiatal város egy középiskola indítását tervezte, mely az általános iskola után lehetőséget ad a fiataloknak helyben szakmát tanulni. A település földrajzi fekvését, hagyományait, adottságait figyelembe véve a népi kismesterségek iskolarendszerű oktatását vállalta fel. Megfogalmazódott, hogy a kézműves mesterségek oktatásának létjogosultsága van, hiszen egyre többen vannak, akik felismerve a népi kézművesség értékeit, korunk tárgykultúrájába átmenthető elemeit, az egykori tárgyakban rejlő szépséget és praktikumot, visszatérnek ezekhez a tárgyakhoz.

1992 szeptemberében kezdte meg működését, Dr. Takácsné Baranyai Etelka vezetésével a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája, kollégiummal, a Városi Önkormányzat fenntartásában, az Ady Endre Általános Művelődési Központ intézményegységeként.

2013-ban az iskola állami fenntartásba, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni Tankerületéhez került, 2015. július 1-től a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum tagiskolájaként az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában, kollégiumával önálló tagintézményként működött, 2020. július 01-óta pedig a Berettyóújfalu Tankerületi Központ fenntartásában ismét az emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alá tartozik.

A sok változás azt eredményezte, hogy szakiskolából szakképző iskola lett, majd a 2020/2021-es tanévtől szakgimnázium.

Képzéseink tartalma nem változott, csupán a képzés szerkezete, mely jelenleg az alábbi lehetőségeket kínálja:

  1. évfolyammal rendelkező diákoknak 9-11. évfolyamon, szakmai és közismereti tartalommal, Népi kézműves képzés az alábbi szakmákban:
  • Népi kézműves (faműves, fajáték készítő szakmairány);
  • Népi kézműves (fazekas szakmairány);
  • Népi kézműves (szőnyegszövő szakmairány);
  • Népi kézműves (takács szakmairány);
  • Népi kézműves (nemezkészítő szakmairány);
  • Népi kézműves (népi bőrműves szakmairány).

Hirdetünk 2 évfolyamos Népi kézműves képzést a fenti szakmákban azoknak is, akik befejezett 10. osztállyal, vagy érettségivel rendelkeznek (25 éves korig). Az ő képzésük kizárólag szakmai tartalommal folyik.

A 3 vagy a 2 éves képzést követően államilag elismert szakképesítés szerezhető, melyet követően 2 év alatt van lehetőség érettségire való felkészülésre. Ebben az esetben a szakma egy érettségi tantárgynak számít.