Szalagtűző

 

„Ma sem volt könnyű élni, nem lesz könnyű sosem.

De érdemes volt! – s mindig érdemes lesz – hiszem!”  Váci Mihály idézetével invitálták a szakiskola végzős diákjai hozzátartozóikat és az iskola tanárait, diákjait szalagavató ünnepségükre 2013. február 1-re.

Immár évek óta hagyomány, hogy ünnepélyes keretek között találkoznak a szakmai vizsgák előtt álló tanítványok, az őket felkészítő tanárok, hozzátartozóik, hogy felhívjuk a figyelmet arra a kevés időre, ami még hátra van a tanévből a szakmai képesítő vizsgák, a ballagás előtt. Jelentős nap ez az iskola életében, hiszen ismét egy korszak lezárása következik, feladatunk az új típusú – modul rendszeren alapuló – szakmai képesítővizsga megszervezése, és tanítványaink felkészítése a vizsgákon való sikeres teljesítésre.

Az ehhez hasonló ünnepélyes pillanatokra már a 19. század közepe táján, a céhes iparosok világában is alkalmat teremtettek, amikor az inast mesterlegénnyé avatták.  Az avatással életbelépő jogok és kötelességek felsorolása után jó tanácsokkal, intelmekkel látta el a mester inasát, és áldását adta az újoncra, aki az ünnepélyes alkalomból új ruhát viselt, jelezve, hogy küllemre is új ember válik belőle a mai napon.

Az avatáshoz kapcsolódó szokás a néphagyományban, amikor a legények szalagokat tűztek botjukra, kalapjukra, ahol a szalag, a növényzet leveleinek, virágainak -, az új életre ébredést szimbolizáló ősi jelképe. Ez a szalag maradt meg mára a régi népszokásokból, amely a megújulást, az új fejlődési szakaszt jelentő virágokat szimbolizálja, jó útravaló lesz a következő hónapokra. E jelképpel hívjuk fel tanítványaink figyelmét arra, hogy itt a megújulás ideje, az intelmeket, jó tanácsokat vegye komolyan mindaz, aki választott szakmájában képesítő vizsgára jelentkezik!

E tanév végén a Panziós, falusi vendéglátó szakma tanulói tesznek szakmai képesítő vizsgát. E szakma tanulói a végzést követően a turizmusban résztvevők számára szállást, étkezést, és a ház körüli tevékenységben részvételi lehetőséget nyújthatnak. Információt tudnak adni a helyi nevezetességekről, népszokásokról. Az ellátásban felhasználhatják a saját előállítású mezőgazdasági termékeiket.

Ennek érdekében a két tanév során megismerkedtek az idegenforgalom alapismereteivel, tanultak élelmiszer-higiéniáról és a munkakörnyezet biztonságáról, családi vendéglátásról, elméletben és gyakorlatban ételkészítést, takarítást sajátítottak el. Felkészítést kaptak vállalkozás alapítása, indítása, fejlesztése témában, ismereteket szereztek a lakásgondozás, állattartás, terítés, felszolgálás területein.

Modern tankonyhánkban a népi ételkészítés fortélyaival, konyhakertünkben növénytermesztéssel, gyógynövényekkel, műhelyeinkben alapvető kézművességgel ismerkedtek a fiatalok az itt töltött idő alatt. Tanultak angolul, és megismerkedtek a falusi vendéglátáshoz fontos néprajzi ismeretekkel is.

Szívesen fogunk emlékezni azokra a városnapokra, ahol a falusi vendéglátók kemencében sült kenyérlángossal kedveskedtek az ide látogatóknak, vagy az iskolában megtartott hagyományos disznótorra, ahol nekik – hisz ez tananyag- oroszlánrészt kellett vállalni.

Ha látogató jött az iskolánkban, legyen az Mongol nagykövet, kulturális államtitkár, országgyűlési képviselő, az iskolánkban tett látogatások kedves és emlékezetes színfoltja volt a falusiak terített asztala, és szíves vendégfogadása. Köszönjük ezt nekik innen is. Szakmájukhoz híven az őket felkészítő tanároknak szalagtűzőjük alkalmával kemencében sütött cipóval és fakanállal kedveskedtek.

Panziós – Falusi Vendéglátó szak végzős diákjai és tanáraik

Dr. Takácsné Baranyai Etelka igazgató