január 22 -a Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

A Himnusz – nemzeti fohászunk, amely az egész magyarság eszméletét, érzelemvilágát átjáró óda, imádság. Magyarságunkat, közös hitünket, akaratunkat fejezi ki.

Csatlakoztunk az „EGYÜTT SZAVAL A NEMZET” c. kezdeményezéshez.
A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. Négy évvel ezelőtt a világ több ezer magyar nyelvű iskolájának bekapcsolásával egy hosszú távú program indult útjára, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont.
A Reformáció 500. évfordulóján a rendezvénynek Közép-Európa legnagyobb református temploma, a ceglédi Református Nagytemplom, illetve Cegléd város főtere, a Szabadság tér ad helyet.
A szavalat témája: A HIMNUSZ, TÉGY URAM ENGEM ÁLDÁSSÁ, KOSSUTH NÓTA.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra is, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

m.kultúra.n

3.m.kultúra.n

1m.kultúra.n