Sikeres volt a Szakmák Éjszakája

18 órakor az iskola udvarán gyülekeztek vendégeink, kiket a bejárati regisztrációs asztalnál ajándékokkal fogadtunk, és kértük, hogy minél többen regisztráljanak. A Berettyóújfalui SzC ajándékai mellett iskolánktól reklám fedőlappal ellátott jegyzetfüzetet, fa vaj-kenőkést kaptak a Széj látogatói.

Az udvaron a délelőtti zápor után 15 órára sikerült felállítani az iskola nemezsátrát.

A megnyitóra a nyitott Szín-tér előtt került sor, hangosításról Kiss Tamás kollégánk gondoskodott. Dr. Takácsné Baranyai Etelka igazgató köszöntötte a vendégeket, közöttük kiemelten az NSZFH, a BSZC és a város képviselőit.

Beke Imre Nádudvar város polgármestere hivatalos Budapesti elfoglaltsága miatt a rendezvényen Réz Szilárd alpolgármester képviselte az Önkormányzatot, és köszöntötte a rendezvény vendégeit.  Vetró Mihály kézműves munkaközösség-vezető ünnepélyes megnyitotta a Szín-térben berendezett kiállítást, melyet “Mutassatok utat” címmel intézményünkben végzett diákok munkáiból és korábbi vizsgaremekekből rendezetünk. Két diákunk ünnepélyesen megkapta a házigazda szerepét – Porkoláb Benedek és Varró Sára -, majd tájékoztatás adtak a programokról.

Néptánc bemutató volt a megnyitó „csattanója, melyet volt tanítványunk, kollégánk népzenész gyermeke és barátai kísértek – Jeremiás Ádám, Szilágyi Bálint, Horváth Béla.

19:00-19:40 az iskola műhelyeiben elhelyezkedtek a szakmák képviselői:

Fás-bőrös szakma a bőrös műhelyben, kosaras szakma a nagy teremben, fazekas szakma a kisteremben, nemezese a nemezes műhelyben, szövők-, takácsok a szövő műhelyben. Kézműves foglalkozások kezdődtek: fonás, kötélverés, bőrkötések, ékfaragás, marokedény, agyagsíp, nemezékszerek készültek. Az érdeklődők játékos, interaktív formában ismerhették meg a mesterségeket, illetve az anyagok jellemzőit. 40 perces gyakorlati foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők, ahol a BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolájának mesterei segítségével mindenkinek lehetősége nyílt egy egyszerű tárgy elkészítésére, melyet haza is vihettek, hordhatnak, használhatnak. Ez volt a szakma-kipróbáló.

19:50 – 21:20-ig a SZÍN-TÉR-ben Mutassatok utat” Sikeres kézművesek, sikeres vállalkozók. Fiatal kézművesek innovatív ötleteinek bemutatására, pódium-beszélgetésre hívtuk az érdeklődőket. A hallgatók körében jó gyakorlati példákat mutattunk be a vállalkozói életből merítve. Kötetlen beszélgetés keretében osztották meg tapasztalataikat az iskola olyan volt diákjai, akik már sikeres vállalkozók választott mesterségükben. Moderátor Domán Csaba közgazdász volt, a DEViK -Üzleti Innovációs Klub elnöke. Beszélgető partnerek voltak: Benő- Nagy Réka, Szakady Kincső nemezesek, Dede Orsolya, Petrovics Nikolett takácsok, Dezső János faműves, Lukács Zsolt bőrműves, Sóczóné Kása Gyöngyi és Mészáros Rita fazekasok. Az interaktív beszélgetéshez, az irányított kérdésekre adott válaszokhoz a közönség soraiból is érkeztek hozzászólások.

21:20-tól a SZÍN-TÉR-ben még lehetőséget adtunk a “Mutassatok utat” – kiállítás megtekintésére tárlatvezetéssel. A kiállítást az érdeklődőknek kollégáink mutatták be.

21:30 – 22:00 SZÍNTÉR előtt, az iskola udvarán a Szakmák Éjszakáját közös néptánc tanulással egybekötött táncházzal zártuk. A táncházat vezette Zombori Judit és Győri Balázs az iskola tanárai-, néptáncosok, kísért Jeremiás Ádám, Szilágyi Bálint, Horváth Béla. Itt a vendégek is szép számmal táncoltak.

Folyamatosan programunk volt: az iskolagaléria – 26 éve működik a BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája fotó kiállítással készültünk.

A 26 tanév fontosabb eseményeit, a szakmai műhelyek fejlődését, egy-egy vizsgakiállítást, hagyományos iskolai rendezvényt bemutató fotókból rendeztünk kiállítást az iskola folyosógalériájában.

Az iskola udvarán íjászat bemutató volt, honfoglaláskori viseletben, kipróbálási lehetőséggel. A hagyományos, honfoglalás kori visszacsapó íj ma már hungarikumnak számít. Használatához nagy gyakorlatra és összpontosításra van szükség. Diákjaink segítségével az érdeklődők kipróbálhatták ezt az ősi harci eszközt, és versenyre is nyílt lehetőségük.

Az iskola műhelyeiben népi kézműves (szövő, bőrműves, fazekas, faragó, nemezkészítő, kosárfonó) bemutatók voltak. Mestereink és diákjaink mutatták be az érdeklődőknek mesterségük fortélyait, melyek a honfoglalás korától a közelmúltig részét képezték a magyar tárgyalkotó kultúrának – műhelylátogatás.

A 15 órától berendezett nemezsátor folyamatosan látható és látogatható volt. Az iskola saját nemezsátrát építettük fel az iskola udvarán. Honfoglaláskori alkotóelemekből, nemeztakarókkal borítva, nemezszőnyegekkel bélelve, szövött takarókkal, tarisznyákkal díszítve, korabeli használati tárgyak rekonstrukcióival ellátva. A nemezsátorról kézműves tanítványok tartottak ismertetőt.

Az est folyamán a Nádudvari Élelmiszer Kft. által különleges technológiával készített, minőségi tejtermékekből készült falatok kóstolására nyílt lehetőség iskolánk diákjainak közreműködésével. A látogatók megismerhették a Nádudvari túrót, sajtkrémeket és vajkrémeket.

Dr. Takácsné Baranyai Etelka

tagintézmény-vezető

DSC_5268

 

2nyitótánc

9Mutassatok utat1

5munka a nemezes műhelyben

11 íjászkodás

4nemezsátor

6fazekas tanoncok

7szövőműhely

bőrösműhelyben

kosárfonók

8kóstoltatás