X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Bőrműves kategória

X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat
 Bőrműves kategóriájának zsűrizéséről

Feltétlenül lelkesítő a zsűri számára, hogy ilyen sokan foglalkoznak bőrmunkával ugyanakkor sajnálatos, hogy az ifjú korosztály nem képviseltette magát a pályázat kapcsán. Bízzunk benne, hogy ez a tendencia a jövőben változni fog és a leendő bőrművesek munkáiba is bepillantást kapunk.

A beérkező pályamunkák kapcsán érzékelhető volt az „iskolák” eltérő szemlélete. Az érezhető különbségek miatt jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy mennyire értelmezhetjük tágan a „népművészet” fogalmát. Nyilván ez a megállapítás kritikai észrevételekre is utal, de ettől függetlenül mindenkit a munkájának folytatásra biztatunk.

A X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Bőrös kategóriájába 5 csoportos-, és 8 egyéni pályamunka érkezett.

Csoportos pályamunkák értékelése:

A csoportos pályamunkák első helyezettje a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium bőrös tagozata.

Bár nem ismerjük az alkotókat név szerint, mégis érzékelhető az iskola és a mester hatása. Éppen emiatt nyújtanak egységes képet az általuk beadott munkák. Beadott pályamunkájuk színvonala a csoportos anyagok között kiemelkedő.

Iskolájuk erénye, hogy nem csak a bőrmunkák színvonalasak, hanem a tárgyak kiegészítői is például a csont-, illetve a rézmunkák is példaértékűek.

Az iskola által képviselt szellemiség a beadott bőrműves tárgyak letisztult formavilágában is érezhető, de ennek ellenére a részletekre is nagyobb hangsúlyt kell fordítani. Mindezek az észrevételek a csoportos pályamunkák értékelésénél merültek fel.

A beadott csoportos munkák alapján a zsűri úgy döntött, hogy nem ad ki második helyezést.

A harmadik helyezett a budapesti Hallássérültek Óvodája, Általános Iskola és Speciális Szakiskolájának második csoportja, melyben Fehér Kitti és Sajti Csaba munkája szerepel.

A beadott pályamunkák alapján Fehér Kitti női táskája, illetve l-phon tokja népművészeti technikákból kiindulva, de mai célokra használható, letisztult formákat idéz. A teljes pályamű anyagválasztása nem minden esetben volt meggyőző (mely felvetést a színekre is érti a zsűri – piros kiscipő). Ugyanakkor mindenképpen kiemelt biztatást érdemelnek munkájukért.

Egyéni pályamunkák értékelése:

Egyéni kategóriában első helyezett Bozzay Klára, a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium tanulója. Az általa készített női táska különösen kiemelkedő az összes beérkező pályamunka közül. Technikai megoldásaiban, anyagválasztásában, de akár színösszeállításában is esszenciális értékeket egyesít, mely szempontok érvényesek az egész kollekciójára.

Második helyezett Nagy Beáta, a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium tanulója. A legegységesebb képet mutatta beadott pályázata. A népművészeti motívumvilágot alkalmazta a mai kor igényének megfelelő tárgyain. Munkáját kiváló stílusízlés, színérzék és anyagválasztás határozza meg.

A zsűri döntése alapján megosztott harmadik helyezést ítél Demeter Anita, illetve Szabó Szilvia részére, akik szintén a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium tanulói.

Szabó Szilvia vadásztáskája, tőrtokja a praktikumot képviseli. Fűzött bőrzacskóját aprólékos szigonyozással, igényes kivitelben készítette el.

Demeter Anita munkáinak formavilága tipikusan női gondolkodásra utalnak. Szinte mosolyognak tárgyai, saruja különösen ötletes megoldásokat tartalmaz. Amennyiben a karakteres tárgyai technikai alapossággal párosulnak, Demeter Anita kiemelkedő munkák készítőjévé válhat.

A zsűri különdíjra javasolja Lovas Attilát és Ludman Zsoltot, akik szintén a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium tanulói. Beadott pályamunkáik praktikus, számukra valóban használati tárgyak, melyeket várhatóan a hétköznapi életükben is használni fognak. Éppen ezért biztatást érdemelnek, hogy tanulmányaikat még elmélyültebben folytassák.