Fazekas tábor Magyarszombatfán

Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával megvalósuló projekt keretében, (a pályázat száma: NTP-PKTF-M-20-C-0001) melyet a Hagyományok Háza koordinál Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató szakmai vezetésével, iskolánk fazekas tanulói ismét részt vehettek Magyarszombatfán egy egyhetes szakmai táborban Fazekas Ferenc fazekas szakoktató, Népművészet Mestere vezetésével.

2020. szeptember 21-27-ig Albert Attila fazekas, népi iparművész műhelyében és irányításával dolgozhattak, sajátíthattak el új ismereteket a diákok. Kilépve az iskola falai közül ismerkedhettek az Őrség jellegzetes edényfajtáival, kipróbálhattak új alapanyagokat, korongozási technikákat, és elméleti néprajzi előadások keretében elmélyültek a történeti Őrség tárgy- és formakultúrájával, a díszítési módok változásaival.


A gyakorlati tapasztalataik fejlesztése mellett tanulóink naponta elméleti néprajzi előadásokat is hallgattak dr. Nagy-Pölös Zoltán néprajzkutató tolmácsolásában, ezáltal elmélyültek a történeti Őrség tárgy- és formakultúrájában, a díszítési módok változásaiban, a tájegység életmódjában is.

A táborozók mindezek mellett megismerkedtek a különféle mázazási technikákkal, és egy rakuégetésen is részt vehettek. A magyarszombatfai Fazekasház megtekintése mellett, ahol a régi edényeket, az őrségi égetőkemencét nézték meg, a faluban még aktívan dolgozó fazekasok műhelyét keresték fel.

Köszönjük, hogy a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium tanulói immár 6. alkalommal vehettek részt ebben a rendkívüli táborban.

Fotó: Simon Attila